Livets vackra
Inspiration för en ny tid – DU är värd det allra bästa som livet har att ge

Min fotografering

Min fotografering

2 april, 2024

Jag har fotograferat under många år. Det började på riktigt med att jag skulle ge ut en kortkollektion med vackra texter om livet. Först tänkte jag anlita en fotograf för ändamålet men så kände jag att egentligen ville jag ju själv fånga de specifika stunderna i naturen och just det går ju inte att boka in, bara så där. Så jag tog helt enkelt mobilkameran och började själv testa. Ganska så snart märkte jag att jag hittade något som var riktigt roligt och stimulerande.  Sedan köpte jag en Canon kamera. Sedan gav det ena det andra och idag fotograferar jag regelbundet mestadels i naturen. Jag är till stor del självlärd, har gått några enstaka kurser men till största delen är det min egen drivkraft och engagemang som lett mig framåt. I mitt sätt att se det är det viktigt att våga prova och testa nya saker och så lär man sig utefter vägen. Det är så klart viktigt med att kunna viss teknik och det har jag med mig men än mer låter jag känslan styra när jag fotograferar.

När och om jag redigerar bilderna vill jag att de ska vara så verklighetstrogna och naturliga som möjligt. Vid redigering är det också där känslan som jag eftersträvar, det vill säga jag söker ett visst skimmer för att jag ska få fram den känsla som jag vill förmedla eller tyckte mig se i fotograferingsögonblicket och som stannat kvar inom mig.

När jag går ut i naturen är det till stor del motivet som kommer till mig. Till exempel något pockar på min uppmärksamhet och ofta följer jag med i det flödet. Det är sällan det leder mig fel. Magi uppstår och det är jag och objektet i fotograferingsögonblicket. Upplevelsen av tid och rum försvinner. Det är nuet som är rådande. Gårdagen finns inte i stunden och inte heller morgondagen. Det är även det som får mig att må så bra, nämligen att bara vara i nuet. Jag fotograferar inte alltid utan visst kommer jag hem utan att ha tagit några bilder och även det handlar om att bara vara. Det är varandet i stunden som är betydelsefullt och det är däri som magin sker, just i tomrummet. Det händer saker när vi vilar och bara är även om vi inte alltid vet vad som i stunden mognar fram.

Mitt konstnärliga bildseende har med tiden utvecklats och mina ögon kan i naturens allehanda skapelser emellanåt även se exempelvis magiska sagoformationer eller djur. Vad man ser finns i betraktarens ögon så och mina och just detta med att fånga naturens vackra sätter också det guldkant på tillvaron. Det är också så roligt! Med tiden har jag samlat på mig en hel del med bilder. Så småningom kommer jag att göra något mer med detta men just nu får tanken växa och utvecklas.

Jag fotograferar under dygnets olika timmar. Mina favorittider är tidig morgon men även fram emot kvällen. Blå timmen och gyllene timmen är också några favorittider. Precis som namnen antyder så speglas landskapet mer då i vissa bestämda färger och nyanser. Däri är ju så klart även soluppgångarna och solnedgångarna helt fantastiska.

Det gäller att hitta sin grej och fotograferingen är en av mina grejer som förgyller tillvaron.