Livets vackra
Inspiration för en ny tid – DU är värd det allra bästa som livet har att ge

Bali – Ett före och ett efter

Bali – Ett före och ett efter

7 april, 2024

Det brukar sägas att det kring vissa händelser i livet finns ett före och ett efter och när jag reflekterar över det är mina två resor till Bali exempel på det. Min första resa till Bali gjorde jag för många år sedan. På något darrande ben gick jag ombord på planet. Jag befann mig i en stor förändringsfas i livet just då. Jag hade skiljt mig, tidigare hade mina föräldrar dött och eftersom jag inga barn eller syskon har så stod jag även för första gången på egna ben i livet, helt utan en kärnfamilj att kunna luta mig emot. För att få perspektiv på mitt liv bestämde jag för att åka på en långresa. Den första resan till Bali var samtidigt en resa i personlig utveckling då jag där hade tillgång till en mentor i personlig utveckling för ett fortsatt inre växande. Just området personlig utveckling har alltid intresserat mig för när vi arbetar och utvecklar oss själva utvecklar vi samtidigt livet. Det kommer inte bara oss själva till gagn utan också vår omvärld. Det är också en av anledningarna till att jag har utbildat mig till coach just för att få bidra till andra människors utveckling i att frigöra sina resurser och stora potential med all den utveckling som det medföljer. Den första Bali resan varade i tre veckor. Efter att antal år gjorde jag en ny resa till Bali och som varade i nästan sju veckor och då vistades jag även en tid på Lombok. På bilden nedan står jag under min första resa utanför mitt boende på väg till en ceremoni. Därav utsmyckningen.

Jag skrev att jag på något darrande ben gick ombord på flyget och det var för att samtidigt som jag såg tjusningen med flygningen och resan har det också funnits en flygrädsla och som nu blev mer påtaglig då jag inte hade någon att luta mig emot. Men drivkraften att vilja åka var starkare än att inte våga och flygresorna gick bra och jag växte inombords.

Varför ett före och ett efter Bali? Bali är en ö som behöver upplevas och att man givetvis åker till de ställen som tillgodoser vad man själv söker. För mig var det ett inre växande, lugn och ro som hägrade. Givetvis lite puls men det tog jag mer på slutet av vistelsen. Bali är även benämnd som Gudarnas ö och det finns så mycket att säga om denna fantastiska ö som jag för alltid bär med mig i hjärtat. Något exempel är närvaron i det som Balineserna gjorde. Till exempel en gång gick jag in i en affär men just då var de upptagna i en ceremoni som de först gjorde klara. Sedan kom de och tog hand om mig. Med andra ord närvaro i det som de gjorde och framförallt i heliga processer,

Några ytterligare exempel på vad som berikade mig. Bara det att befinna sig på en magiskt vacker ö var bara det ett äventyr. Samtalen under första resan med min mentor berikade mig och överlag olika möten under båda resorna. Jag lärde mig mycket om mig själv i hur jag kunde förhålla mig till mig själv. Dels i vad jag mötte inom mig själv i livets olika situationer och dels i det yttre. Jag deltog även i aktiviteter som exempelvis yoga och meditation.  Som en positiv följd av det mediterar jag så gott som dagligen och det gör så gott för mitt välbefinnande. När jag insåg allt positivt som detta gav mig blev det sedan helt naturligt att även utbilda mig till coach, efter det att jag kom hem. Detta för att i min tur kunna bistå andra i att göra just sina egna utvecklingsresor både inom och utanför sig själva.

Det sägs att man inte är samma människa som kommer hem från Bali som den som man åkte ut som. Det stämmer helt klart på mig.

Längre fram i tiden kommer det att komma en bok om mina upplevelser på Bali och som mer ingående berättar om utvecklingen som ägde rum där och även efteråt. Det var resor som också handlade om att våga inleda arbetet med att möta mina skuggsidor och skala bort sådant som inte längre behövdes. Ett viktigt inre arbete som sedan fortsatte att utvecklas. Boken kommer även att innehålla verktyg för självhjälp inom området personlig utveckling. Boken är påbörjad men ligger vilande just nu. I nuläget håller jag på och arbetar med ett annat skrivprojekt som jag först vill färdigställa.

De balineser som jag lärde känna upplevde jag vänliga, hjälpsamma och trevliga. Bali har något för alla både lugnet och pulsen. Sedan är ju ön så otroligt vacker med sina många gånger frodiga landskap och alla risfält. För att inte tala om det mäktiga havet i all sin skönhet, energi och kraft. Djungeln är också fantastisk och under två veckor på min andra resa till Bali bodde jag på ett område som delvis var inhyst i ett djungellandskap. Hur magiskt var inte det! Kulturen är fantastisk och berikande att få ta del av. Bland annat deltog jag i flera vackra ceremonier. Baliresorna är mina bästa resor trots att jag gjorde dem på egen hand. Säkert också för att resorna inom mig själv bidrog till att jag växte på olika plan. Något som jag alltid kommer att bära med mig. En annan positiv följd av denna resa och mitt inre arbete med mig själv genom åren är att jag ser mig själv som en lyckligt lottad människa fylld med så mycket tacksamhet, glädje och harmoni. Jag vet också idag av egen erfarenhet vilken potential som det finns på en människas insida och att jag själv är ansvarig för att bygga och förvalta min egen glädje och lycka i livet. Visst kan dagar vara olika och så även hur jag kan uppleva tillvaron men jag är tacksam för att jag har verktyg som jag då kan använda mig av. Verktyg som jag idag kan dela med mig av till andra.

Jag har en dröm om att återvända till Bali och då även bidra till andras personliga utveckling. Det skulle vara fantastiskt att erbjuda en resa med personlig utveckling, gemenskap, utflykter, skapande processer, vila, god mat och en vacker miljö. Idag är jag ju också utbildad inom området men min förkovran fortsätter för det finns alltid mer att lära och utvecklas inom. För mig är det bland det viktigaste arbetet att jobba med sin egen utveckling för vi möter ju livet och världen genom oss själva. Jag kan aldrig förändra någon annan bara mig själv. Däri sker mycket fantastiskt och som även kommer den yttre omgivningen till gagn.

Om du är intresserad av coaching eller av personlig utveckling kan du läsa mer om det på min hemsida, om mina tjänster och vad jag kan bistå med. Mina kontaktuppgifter finner du också där. Skulle du förutsättningslöst och kostnadsfritt vilja prova på om coaching är något för dig, hör av dig så bokar vi en tid på 20 -30 minuter för dig.