Livets vackra
Inspiration för en ny tid – DU är värd det allra bästa som livet har att ge

Om att följa sina drömmar – en inre resa

Om att följa sina drömmar – en inre resa

16 juni, 2024

Livet pågår här och nu och det har jag påmint mig själv om idag. Anledningen är att jag idag i min mailkorg fick en intressant förfrågan. Ibland kommer vissa drömmar med vingar som håller på och vecklar ut sig och kanske då man som minst anar det. Därför kände jag för att skriva några perspektiv på hur jag tänker kring  just detta med att följa sina drömmar.  På det stora hela att följa sina drömmar är underbart och våra drömmar bor inte längre bort än inom oss själva. Det är bara vi, var och en av oss som kan öppna dörren till rummet där drömmarna finns och börja ge dem näring på det sätt som passar oss var och en. Samtidigt är det här också en resa som går genom  oss själva. Det kan upplevas lätt och det kan också upplevas utmanande beroende på vad drömmarna handlar om och vilka våra egna mönster och tankegångar är. Däri är vi så klart ute på olika livsresor. När vi öppnar upp dörren för nya drömmar kan det vara att vi beträder mark som är helt eller delvis okänd. Då kan rädsla eller tvekan inför det nya väckas beroende förstås på vad det handlar om även om det där under finns en längtan. Det är här som jag vet att många kan tveka. Det är inte ovanligt att drömmen eller drömmarna kan skjutas upp med olika ursäkter och undanflykter. Det finns en längtan men må hända är drivkraften inte ännu tillräckligt stark för att genomföra förändringen. Drömmen kan behöva mer tid. Sedan finns även valet att stanna kvar i det trygga och invanda. I livet finns det val.

Med drömmar kan det många gånger följa en ny väg och som med så mycket annat är det viktigt att tro på sig själv och däri stå i sin egen positiva kraft. Inom oss var och en finns det fantastiska resurser och en stor potential. Samtidigt är det inte ovanligt att man genom sina egna tankegångar sätter krokben för sig själv.  Det har tidigare varit en egen erfarenhet som jag kanske delar med andra. Idag är jag tacksam för min egen verktygslåda om hur jag då kan komma tillrätta med det parallellt med att även ge processen tid när så behövs. Verktygen som jag nämner är sådant som  jag delar med mig av i min coaching och i min föreläsning. Verktyg som anpassas utifrån vad det kan handla om. Det kan exempelvis vara olika övningar och uppgifter som man får arbeta med och som lämpar sig för syftet.

När man så följer en dröm är det bra att sätta mål och göra en konkret och tydlig plan. På så sätt kan processen på bästa sätt följas och utifrån behov justeras under resan. Det är också betydelsefullt att utforska vad det är som finns där bortom drömmarna och de innerliga önskningarna. Varför är det viktigt? Jag tänker på en klient som lyfte en längtan att ha en stuga vid havet och när vi utforskade denna dröm, samtalade mer om den framkom det hos klienten behovet av frihet och att ha just havet som inspirationskälla i sin verksamhet. Det var alltså det som låg till grund för längtan efter stugan. Den medvetenheten bidrog till att planen fick fler betydelsefulla och konkreta delar att ta hänsyn till när vi samtalade om hur  en tänkbar väg mot målet kunde se ut. Därför är det så betydelsefullt att utforska drömmarna.

Jag har så klart också tvekat och upplevt egna hinder på väg mot vissa drömmar. Om jag har sett att det inte fungerar har jag justerat färdriktningen för att anpassa processen utifrån var jag i rådande situation då stått. Det kan ha handlat om att ge mig själv mer tid för att ta mig förbi de hinder som ofta handlat om mig själv. När jag så passerat trösklarna har jag också i ödmjuk anda tänkt ” det var ju inte så farligt”. Komfortzonen har med andra ord utvecklats.

Målet är så klart viktigt men för mig är också resan på sätt och vis ett mål genom de utvecklingsprocesser som sker. Det är viktigt är att vara öppen, närvarande och verkligen uppleva det som sker. Till exempel genom att uppmärksamma den goa känslan inombords när komfortzoner passeras, vad som händer inom en genom inträdet i nya sammanhang och glädjen i att möta nya människor som delar samma intressen.

Var och en har vi ju våra egna vägar att gå om jag ändå  skulle dela med mig av ett konkret råd i detta att följa dina drömmar så är det att även om du tror på dig själv är det betydelsefullt att du omger dig med ett nätverk eller andra som gör en motsvarande resa. För mig själv är det fantastiskt att vara omgiven av andra trygga kvinnor som följer sina drömmar. Vi stöttar  varandra i livets uppförsbacke och hejar på varandra när det går bra i vetskap om att vi genom det också kommer oss själva och varandra närmare.

Slutligen genom att lyssna inåt, reflektera och agera på sådant som betyder mycket för en själv bidrar det till att livet som man lever blir mer autentiskt och uppfyllande. Livet pågår här och nu och om morgondagen vet vi inget. Stunden här och nu är det som vi vet att vi har. När jag själv för flera år sedan miste ca 40% av synen på ena ögat i en ovanlig ögonsjukdom och med vetskap om att jag kunde förlora synen delvis eller helt på andra ögat lovade jag mig själv att jag i ordets bemärkelse på ett bra sätt skulle leva mitt liv och följa mina drömmar.

Vare sig något omtumlande händer eller inte är det bra att emellanåt stanna upp och fråga sig själv, lyssnar jag på mig själv och hörsammar jag mina innersta viskningar om vad som är viktigt och lyfter mitt liv. Inte heller att på den resan glömma bort att något nytt eller en ny början kan bara vara ett beslut bort.

Som det ser ut idag så har synen klarat sig men oavsett så försöker jag så gott jag kan förvalta varje dag i livet och uppskattar att jag får finnas till här och nu. Mina drömmar är betydelsefulla och har öppnat fler nya dörrar för när man öppnar en dörr leder det ofta framåt till en annan dörr. Till exempel att jag idag både fotograferar och målar, det hade jag inte trott på om någon skulle ha sagt det till mig tidigare i livet. Så livets vägar är outgrundliga, spännande, roliga och utvecklande.