Livets vackra
Inspiration för en ny tid – DU är värd det allra bästa som livet har att ge

Magiska naturbilder – Ett urval av mina fototips

Magiska naturbilder – Ett urval av mina fototips

28 juni, 2024

Naturfotografering är en av mina stora passioner i livet. Jag får ofta positiv återkoppling på mina bilder exempelvis att många av bilderna upplevs unika och berör det innersta vilket gör mig glad och tacksam. Under senare tid har det även kommit några spännande förfrågningar, så visst är det roligt att bilderna uppskattas. Att en ny dörr som öppnades i mitt liv även skulle komma att glädja andra. Så fint! Det påminner mig även om vad jag brukar säga nämligen att vi aldrig vet vilka möjligheter vi kan finna om vi inte har modet att öppna nya dörrar. De två bilderna med soluppgång ovan är tagna olika dagar. Det som förenar bilderna är den tidiga gryningstimmen. En magisk tidpunkt att röra sig ute i natur och mark. En stund i stillhet, introspektion och känslan av att vara del av något större när man upplever att naturen och en ny dag vaknar till liv.

Jag har fått förfrågning om att berätta lite mer om hur mina bilder kommer till och lite tips kring det. Fotografering är så klart en individuell resa men se tipsen här som en inspirationskälla. Det här är ett stort område och jag har bara fokuserat på ett axplock av saker som jag först kom att tänka på gällande min naturfotografering.

Först lite grann innan jag går in på själva tipsen vill jag nämna några värdeord som har betydelse för mig och min fotografering. När jag är i naturen är jag i nuet och till stor del kommer bilderna spontant till mig just för att jag är närvarande, fokuserad och medvetet följer med stunden som är. Jag är inte någon annanstans i mitt mindset, utan är här och nu. Det första värdeordet i min fotografering är således medveten närvaro eller mindfulness, det vill säga att befinna sig i nuet. Det ger mig förutsättningar för att medvetet med mina sinnen uppleva stunden som den är just då. Det andra värdeordet är intuitionen. Intuitionen eller magkänslan är en viktig navigator som leder mig framåt. Genom intuitionen vägleds jag mot ett mål eller en riktning som är baserad på min egen sanning. Det tredje ordet är kreativitet. I kreativiteten ryms fantasi och att däri låta det själsliga få sin plats. Där finns fröet till den inre längtan att blomstra och fortsätta utvecklas till den man är ämnad att vara. En ständigt pågående resa. Det fjärde värdeordet är glädje. När den innerliga glädjen finner sin plats inom mig och vägarna öppnar upp sig för sådant som upplevs meningsfullt finner jag däri även lyckan. Anledningen till att jag lyfter dessa inre värden är för att jag ser att dem har spelat en betydelsefull roll för min egen utveckling. Det som sker inombords speglar sig också utåt i livets olika skeenden exempelvis genom fotograferingen. Det är mycket i livet som hör samman. När det inre arbetet och med det de egna resurserna tas om hand och att man inte distanserar sig från sig själv, kan det bidra till att konsten, fotograferingen och andra saker i livet upplevs rikare och mer innerligt. Det som sker på insidan kommer med andra ord till uttryck på utsidan. Det vi vill se mer av eller uppleva börjar med oss själva.

Bilderna nedan är tagna i den grönskande naturen. Naturen betyder så mycket för mig. Den ger mig lugn, stillhet, möjlighet att landa i mig själv och bara att andas in den friska luften är en källa till njutning. Här inspireras jag även till att skriva och föreviga de vackra stunderna med min kamera. Med dem orden med mig delar jag nu med mig lite tips och inspiration från min fotoresa i livet.

 • När jag en gång började fota var det genom min mobilkamera. Den använder jag än idag även om jag också har investerat i en systemkamera och annan fotoutrustning. Oavsett börja med det du har. Jag gick ut och började fotografera utan att kunna speciellt mycket, jag bara fotade och lärde mig utefter vägen. Våga testa och pröva. Fota sådant som intresserar dig. Ibland blir det bra och ibland mindre bra men det är så vi lär oss. Bär med dig att alla har varit nybörjare någon gång. Livet är på olika sätt en resa. Se så kallade misstag som erfarenheter som ger dig lärdomar och som bidrar till att du med tiden kommer närmare dit du önskar nå. Trägen vinner. Tro på dig själv! Själv är jag till stor del självlärd förutom några kurser. Däremot har jag läst på och experimenterat allteftersom. På det sättet har jag arbetat mig framåt. Glädjen, passionen och min inre motivation har varit betydelsefulla drivkrafter.
 • För mig är den goa känslan som jag upplever genom fotograferingen otroligt viktig för mitt välbefinnande. Samtidigt behövs så klart tekniska färdigheter. För att exempelvis kunna vara känslomässigt närvarande är det en förutsättning att på ett bra sätt kunna behärska kameran och den teknik som behövs för ändamålet.
 • Det är betydelsefullt att vara närvarande för att verkligen uppleva ögonblicken som strömmar mot en. När du är fokuserad och närvarande kan du upptäcka detaljer som annars kan gå dig förbi. När jag är närvarande kan jag ibland se små knappt synliga detaljer och som ändå påkallar min uppmärksamhet. Istället för att bara gå förbi stannar jag ofta upp och känner in vad det kan säga mig. Kanske blir det en värdefull del i bildens helhet. Olika saker fångar oss. I bilden nedan var det solljuset som med sina gyllene strålar omfamnade båten och gav den ett magiskt ljussken som fick mig att stanna upp. Så jag gick ut i sjön en bit för att komma närmare båten. Jag försöker ofta så långt det är möjligt att komma så nära objektet jag kan innan jag eventuellt zoomar in. Anledningen till det är att hålla bildens kvalitet så bra som möjligt.
 • När jag är ute i naturen och fotograferar har jag anpassat min klädsel för ändamålet. Till exempel mina rejäla långskaftade gummistövlar är flitigt använda. En ryggsäck med nödvändigheter finns ofta med och extra tillbehör till kameran. Ryggsäcken är för det mesta färdig packad, bara att ta den och gå. Mindre positiva erfarenheter gör en klokare. Som en gång då jag började fota en underbart vacker solnedgång då tog batteriet slut och jag hade inget extra med. Så kan det bli ibland.

 • Nedan kan du se en bild av något som jag benämner som ett tomteansikte. Vad vi ser finns ju som sagt var i betraktarens ögon. Det här lilla tomteansiktet var inte stort bara några centimeter men jag la mig ner och fotade i närbild eller makrobild.

 • Det som är intressant är att all min tid i naturen och med fotograferingen har bidragit till att mitt eget bildseende har utvecklats och emellanåt ser jag i naturens formationer sådant som exempelvis påminner om sagoväsen eller något annat spännande, kanske ett djur. Så låt leken komma fram, våga fantisera och ha roligt för det gör jag och låter barnet inom mig komma till uttryck. Leken lyfter, berikar livet och ger oss nya perspektiv. Nedan ser du en blomma fotad i skymningstid. När jag såg blomman såg det ut i mina ögon som om den dansade. Det ville jag fånga. Samtidigt kom en textrad till mig. Naturen inspirerar även mitt skrivande.

 I skymningstid dansade hon sitt eget hjärtas dans till tonerna av en melodi som bara hon kunde hörsamma. Nämligen sin egen sanna och autentiska väg i livet.

 • Naturen brukar jag ibland se eller föreställa mig som en vacker scen med allehanda skuggor, ljussken, djup och så vidare som jag uppmärksammar väl medveten om att precis som detaljer kan lyfta livet gäller detsamma bilden. Till exempel om du fotar en blomma kan det vara värt att testa att fota den från olika vinklar, nära, längre ifrån, uppifrån, underifrån och så vidare. Hur nära kan jag fota blomman kan en fråga vara som jag ställer mig själv, vad finner jag då i dess egen kosmos? Ja, en del av processen är även att ställa frågor till mig själv. Frågor bidrar till att vidga upplevelserna under fotostunden. Min erfarenhet är att på så sätt kan jag se objektet utifrån olika perspektiv. I den stunden kan det ena ge det andra och en känsla för en speciell vinkel växer kanske fram och som jag bygger vidare på. Nedan ser du en ros – blommornas drottning. Rosen är fascinerande vacker och intressant att betrakta. Rosen ger mig associationer exempelvis till skönhet i livet, mystik och djupet inom oss själva. Fotad i skymningstid.

 • Skulle du vilja fota fjärilar? Min erfarenhet är att det inte alltid är helt lätt till en början att fota dem men då brukar jag finnas där runt omkring dem, röra mig försiktigt, stundvis stå stilla och studera dem. Det brukar underlätta när det senare blir dags att försiktigt höja kameran för att starta fotograferingen. Nedan finns en fjäril förevigad på ett av mina kort med det vackra budskapet, Så underbart att landa här och nu och bara vara. Den morgonen minns jag som helt magisk för jag landade på en plats i naturen där det vimlade av fjärilar. Det kändes i stunden som om det bara var jag och fjärilarna. Runtomkring oss rådde stillhet och tystnad. Magiskt underbart.

 • Jag rör mig ute i olika väder. Mina favorittidpunkter är tidig morgon och sen eftermiddag. Det är för att solljuset är inte lika starkt då och mer åt det gyllene hållet. Det ger en mild framtoning i bilden som jag uppskattar. Dimmiga morgnar är vackra när dimman ligger tät över nejden och så magiskt det är när detaljerna successivt tonar fram i landskapet. Regnet kan också tillföra en dimension. Jag älskar att gå ut i naturen efter ett regn då regndropparna upplevs som vackra och glänsande pärlor på bladen. Hur drömskt är inte det? Den blå timmen är också en favorit. I de flesta väder är naturen fantastisk och det handlar mestadels om den egna inställningen. En dröm som jag har är att någon gång under vintern åka högt upp till Norrbotten och både fota och filma Norrskenet. Likaså att fota Balis gudomliga natur. När jag tidigare besökte Bali befann jag mig på en annan plattform vad gäller fotograferingen.

 • Som sagt för mig bygger fotograferingen mycket på närvaro. För att kunna vara närvarande behöver jag emellanåt i vissa situationer vara förutseende. Till exempel om jag  har bestämt mig för att följa solnedgången på en bestämd plats. Då ser jag till att jag är där i god tid innan och checkar in på platsen, just för att när jag i stunden börjar fotografera intuitivt ska kunna följa med processen. I bilden nedan blev det en spontan fotografering. Jag kom körande en kväll och upplevde denna sagolika solnedgång. Soluppgångar och solnedgångar är fantastiska och den ena är inte den andra lik. På den här bilden har några sagt att de ser formationen av en ängel på himlen. Någon annan har sett en fågel. Ja, vad vi var och en ser i bilden är intressant. Ofta berättar mina följare för mig vad de kan se i en bild. Det är alltid lika roligt att få ta del av och jag uppskattar det.

 • Inom fotograferingen finns det som sagt så många möjligheter. Visar nedan en bild med lång exponering och det är väldigt spännande att arbeta med. Det lärde jag mig senare. Vid sådan typ av fotografering behövs stativ. Stativ som ett exempel är också ett bra hjälpmedel även vid vanliga bildtagningar just för att stabilisera bilden. Uppskattar du drömska bilder på vatten eller vattenfall finns det en hel del med intressant inom området att lära. Arbetet med att förkovra mig mer fortgår.

 • Jag brukar redigera mina bilder men med varsam hand för att bibehålla naturligheten i bilderna. Ibland kan det handla om en känsla i fotograferingsögonblicket som jag på ett sätt eller annat efteråt vill förstärka. I dag finns det en uppsjö av appar och program både gratis och de som kostar. Där är det bra att prova sig fram till vad som kan passa en själv bäst.
 • Vid all fotografering är det viktigt att ha kännedom om vad man får fotografera samt vad som gäller vid publicering.
 • Min fortsatta dröm eller mål inom fotograferingen är även att inhämta kunskap för att än mer kunna arbeta med sagomotiv i bilderna just med tanke på alla fantastiska naturformationer som jag ser i naturen och inspireras av. Småningom kommer jag att gå någon kurs inom området.
 • Sist men inte minst. Ofta brukar jag när jag har fotat klart tyst inom mig själv viska ordet tack för allt vackert som stunden i naturen givit mig. Jag gör det för att tacksamhet berikar livet och när jag sätter värde på livets vackra som finns omkring mig upplever jag ofta att än mer kommer till mig. Det vi lyser på finner vi nämligen mer av. Just det här med tacksamhet har också stöd i forskningen och hur det kan bidra till människors välbefinnande.

Det här var ett axplock av tankar från mig inom ett område som är väldigt stort. Om du vill följa med mig ut i naturen och fotografera är du välkommen att höra av dig. Det är en sak att läsa om det men upplevelser befäster kunskapen många gånger på ett djupare plan. Man kan inte fullt ut veta vad något är förrän man genom erfarenhet så att säga har smakat på frukten. Annars känner man bara intellektuellt till det. Om det finns ett önskemål så väver vi in samtal/coaching utifrån dina behov i upplevelsen. Naturen bidrar även till att öppna för goda och utvecklande samtal.

Coachingen som finns i mitt företag kan vara fristående. Det kan också som sagts kombineras med naturupplevelser och/eller med fotoupplevelser. Hur det paketeras beror på vilka dina behov och önskemål är. Utifrån det formas ett koncept. Skulle du vilja veta mer om vad det här innebär och vad det kan ge dig är du välkommen att kontakta mig, så bokar vi förutsättningslöst ett gratis telefonsamtal. Du kan även läsa mer på min hemsida.

Att få åka ut och fotografera, uppleva vad som händer och vart det för mig är en fantastisk både inre och yttre resa som fyller mig med positiv förväntan. Då knyter jag kontakt med min inre glädje, passion, inre konstnär och kreativa inspiration samtidigt som jag landar i nuets källa.