Livets vackra
Inspiration för en ny tid – DU är värd det allra bästa som livet har att ge

I naturens magiska värld

I naturens magiska värld

12 oktober, 2024

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade bloggen. Har tänkt på den flera gånger och känt den där längtan att få sätta mig ner och låta orden komma. Nu var det så dags igen. Kan bara konstatera att tiden upplevs springa iväg med allt roligt som pockar på. Idag ska jag skriva några rader kring kortsetet i naturens magiska värld som jag har skapat och som nu finns till försäljning i min webbshop. Jag ser korten som konst från naturen i form av vackra naturformationer.

Vad man ser finns i betraktarens ögon och det gör det hela till spännande upptäckter. För mig är kortsetet en resa in i sagans och magins land. Det är så jag även många gånger upplever vistelsen i naturen eller i skogen och speciellt när jag rör mig på platser där inte människor vistas varje dag. Natur som till stor del är orörd och som ibland kan ge mig känslan att beträda en annan värld. Men nu åter till kortsetet.

kortset om 4 kort av Eva-Maria Riddar

Kortsetet består av fyra olika kort och en folder med exempel på hur korten kan användas. Här i bloggen har jag också skrivit lite mer kring användningsområden. Den informationen kan du även finna på hemsidan. När jag skapar en produkt brukar jag ställa följande fråga till mig själv: Vad mer är möjligt? Frågor bidrar till att processen får sig en skjuts framåt. Just den frågan ledde mig bland annat fram till hur korten på olika sätt skulle kunna användas. Så här kommer tips på hur du kan använda de specifika korten där varje kort bär med sig en specifik upplevelse från naturens egen sagovärld.

  1. Du kan skicka en hälsning genom korten. Korten är på baksidan formade som ett vykort.
  2. Du kan rama in korten och skapa en vacker tavelvägg. Det är perfekt för att tillföra en känsla av mystik och naturens skönhet hemma eller på din arbetsplats. Tavlorna på bilden ovan ingår inte. Det är enbart kortsetet som säljs.
  3. Du kan placera korten i små ställ för personlig dekoration.
  4. Du kan ge bort paketet som ett gåvoset till någon som du bryr dig om. Korten kommer förpackade i en cellofanpåse och är redo för att hos mottagaren inbringa en magisk känsla.
  5. Du kan använda och anpassa korten för en sagostund eller berättarstund för barn såväl som för vuxna. Varje enskilt kort kan vara en egen berättelse eller en del av en.
  6. Naturformationerna på bilderna är dekorativa element och kan inspirera både dig och dina vänner till utvecklande samtal om konst och natur.
  7. Använd korten som en del av en lugn och ro stund kanske inför en meditation. Låt din blick vandra över naturformationerna och låt naturens gröna lugna sinnet.

Vad är det som gör att jag har skapat dessa kort? Varför är det betydelsefullt med det abstrakta och som genomsyrar korten? Så här tänker jag.

  • I en värld där vi ofta möter bilder med tydliga och igenkännbara motiv kan det abstrakta och konstnärliga erbjuda en befriande och berikande kontrast. Mina kort med naturformationer som kan uppfattas exempelvis som troll, sagoväsen eller något annat abstrakt är framtagna för att väcka din fantasi och öppna dörrar till nya upplevelser.
  • Det abstrakta bjuder in oss att se bortom det uppenbara och därigenom kan vi använda vår fantasi. Det du ser är unikt för dig och det är en process som stimulerar din kreativitet och ger dig möjlighet till egna personliga tolkningar. Det är även en spegling av ditt eget inre landskap och det är intressant och spännande.
  • De abstrakta naturformationerna är en påminnelse om att vi är omgivna av naturens mirakel och när vi uppmärksammar detta hjälper det oss att se skönheten i vardagen.
  • Det abstrakta kan skapa förutsättningar för djupare reflektion. Det kan leda till nya insikter och perspektiv som vi annars kanske hade missat.

Så min innerliga önskan är att mina kort tar dig med på en resa in i naturens magi och in i din egen fantasi. Upplev glädjen i att även upptäcka det osedda och låt varje kort bli en påminnelse om att det finns mer att se än det som ögat först möter.

Hur kommer de här bilderna till mig? Jag ska försöka sätta ord på det. Följ med mig på en promenad.

Det kan naturligtvis se olika ut men jag ska berätta om en tidig morgon när jag kom till en av mina favoritplatser. Det var en skog invid en sjö. Just den morgonen kände jag att jag skulle ta en annan väg eller stig och bara det är spännande att inte veta vad som dyker upp längs med stigen. Jag är närvarande, bara är, fokuserad och följer stunden. I den stunden men det kan likväl vara i något annat sammanhang, kan jag uppleva något som pockar på min uppmärksamhet. Jag gör inga analyser utan följer bara känslan i stunden och låter mig ledas fram till det som visas vill. Just där i mötet med något, så bara händer det. Magi sker och jag lyfter kameran och gränsen mellan mig och objektet suddas ut och en upplevelse av att smälta samman med naturen uppstår, lite poetiskt uttryckt. Det som jag fotar är inte bara något jag betraktar utan jag upplever även att jag blir ett med upplevelsen. En djup närvaro förenad med innerlig glädje som sprider ut sig inom mig.

Nedan kan du se bilder från olika naturupplevelser och varje bild har sin historia. Just nu visar jag bara bilderna och ger dig utrymme för att på egen hand utforska bilderna. Bilderna har jag namngett utifrån min upplevelse men frågan är vad ser du?

När jag förut började upptäcka dessa formationer i naturen så fotade jag dem men visste sedan inte riktigt vad jag skulle göra med bilderna, men jag har kommit till insikt om att det inte alltid är meningen, utan bara upplevelsen i sig är guld värd och om det är meningen att det ska bli något mer växer det fram under resan. Det kan likställas med en resa i livet, där kan vi inte heller alltid förvänta oss att se hela vägen på en gång utan vi får ha tillit till att sikten successivt klarnar, steg för steg. Så när jag såg dessa för mig magiska naturformationer så fotade jag dem och sedan lämnade jag det dithän. Tills jag en dag kom på tanken att bilderna som gav mig så mycket glädje även skulle kunna glädja andra. Där är jag nu och jag har fler tankar och som just nu fortsätter växa inom mig. Jag har även fått förfrågan om att anordna en naturutställning och det kan bli ett möjligt uppdrag. Det får dock bli längre fram i tiden. Just nu tar jag mig an andra saker som också pockar på.

Jag avslutar detta blogginlägg med en bild på en vacker morgonstund i skogen. I det stilla gryningsljuset bröt solen fram över horisonten, och dess varma strålar omslöt hela platsen där jag stod. Det var som om naturen andades i takt med ljuset och då kändes det även som att ljuset fylldes av en tyst glädje, och allt kändes så levande, så nära. I stunden fylldes jag av förundran och tacksamhet att få uppleva just detta magnifika. Ja naturen lever och det är ett mirakel att vi får leva i ett land med så vacker natur och att vi får njuta av allt det vackra. Tack.